При продължително възпаление на хранопровода се образуват ерозии (рани), които при зарастване се превръщат в образувания, наподобяващи белези, а това може да доведе до стесняване на хранопровода и до затруднения в гълтането. Това усложнение изисква специализирано лечение в болница.

Важно е да се подчертае, че затрудненията в гълтането винаги изискват подробен преглед от специалист и често се налага болнично лечение.

Лечение на езофагеалните стриктури

Скарификацията (образуването на белези) и стесняването на храопровода са резултат на продължителен езофагт. Това състояние би могло да се третира само с инхибитори на протонната помпа, но ако имате значителни затруднения в преглъщането най-вероятно ще се нуждаете и от друго лечение. При наличие на стеснение на хранопровода с относителна безопасност бихте могли да подобрите състоянието си посредством разширяване мястото на стеснението на хранопровода по време на ендоскопската процедура. Това би могло да се направи и чрез поставянето на дилататори с прогресивно нарастващ размер през стеснението на хранопровода, или чрез употреба на катетър, снабден с балонче, което се надува едва след поставянето му в хранопровода. По този начин се разширява стеснението, а след това катетърът и балона се изваждат.

Голяма част от пациентите, имали стриктури на хранопровода, вследствие на рефлукс, се нужде от продължително лечение с инхибитори на протонната помпа (понякога дори и до края на живота си). По този начин се предпазва от поява на рецидиви. Въпреки това, дори и след употребата на тези медикаменти стесняването може да рецидивира. За щастие, обикновено стриктурите се повлияват от лечение с повтарящи се разширяващи процедури по време на ендоскопсия тест. И в този случай си струва да се обърне внимание на трудностите в преглъщането.