Прогресиращо заболяване на скелета, при което костите губят плътността си и изтъняват. Характеризира се със счупване на костите в областа на китките и гръбнака, а при 20% от счупванията в областта на бедрената шийка краят е фатален поради обездвижване и развитие на пневмония.

Първична и вторична остеопороза

Първичната остеопороза бива генерализирана (обхваща целия скелет) и локална (при инфекции и продължително обездвижване на част от тялото). Засяга предимно жените в менопауза, защото те не произвеждат естроген, който поддържа костната система. Болестта не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години. Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст.

Вторичната остеопороза може да се появи при болестта на Кушинг и след продължително лечение с кортикостероиди. Среща се при едва 5% от случаите. При нея няма възрастови ограничения.

Фактори за развитие на болестта

Остеопорозата е по-често срещана при хората с наднормено тегло и ниска физическа активност. От голямо значение са спортът (особено силовите упражнения) и правилния хранителен режим.

Профилактика

От съществено значение е приемът на всички елементи с благоприятен ефект върху костите, като силиций, витамин C, витамин D, калций, фосфор, цинк, магнезий и калций.

Лечение

Използват се медикаменти, които повишават костната плътност. Положително въздействие имат белия равнец, ореховите листа, боровите връхчета и други. От значение са правилният хранителен режим и физическите упражнения (разходки на чист въздух и лека гимнастика).