Прешлен

Прешленът е костно образувание, което чрез други такива самостоялтелни прешлени оформя и формира гръбначния стълб. Прешлените са разположени в така наречената медианна равнина, която е под кожата на гърба. Ембрионално прешлените произлизат от гръбната хорда.

 

Структурата на прешлена е следната:

  • Тяло;
  • Дъга;
  • Странични израстъци;
  • Ставни израстъци;
  • Бодлест израстък.

Прешленият отвор се загражда от тялото и дъгата, като дъгата е разположена зад него. Всички тези отвори на прешлените образуват гръбначномозъчния канал. Там е местоположението на гръбначния мозък. Прешлените имат връзка помежду си. Те се свързват един с друг с връзки, стави и междупрешленни хрущялни дискове. Така всеки се прикрепя и захваща към другия.

Видовете прешлени са:

  • Шийни;
  • Гръдни;
  • Поясни;
  • Кръстцови;
  • Опашни.

Гръбначният стълб

Устройството на гръбначния стълб е много сложно, защото е връзка от различни видове прещлени всяка, от които има определена функция. Гръбначният стълб е главна опора на гръбначните видове. Той е съставен от осев скелет, както и хрущялни и костни прешлени. Всеки човек има гръбначен стълб, който наброява 33-34 на брой прешлени. Най-малките прешлени са шийните и те са седем на брой. Първият шиен прешлен наподобява формата на пръстен и се нарича „атлас”. Чрез атлантоокципиталната става свързва гръбначния стълб с черепа. По този начин всеки човек успява да извършва движение с главата нагоре и надолу. Всичко протична именно от този шиен прешлен позволяващ движението. Кимането е ясен пример за успешното и безпроблемно движение на „атласа”. „Аксис” е вторият шиен прешлен чрез него пък става движението на главата наляво и надясно. Така чрез тези два шийни прешлена вашата глава изпълнява движения посочващи четирите посоки – Север, Юг, Изток и Запад. Останалите пет малки шийни прешлени спомагат за въртеливите движения на главата.

Гръдните прешлени са дванадесет на брой. Те са най-слабоподвижни от всички в групата. Те по-скоро служат като „щит” за тялото, тяхното роля е по-скоро на устойчива защита на органите, които се намират зад тях.

Поясните прешлени са най-големи като размер. Това е така заради баланса, движенията и стабилността на всеки един човек. Те спомагат за разпределението на движението от горната част на тялото към долната и обратно.

Кръстцовата кост се оформя от 5 на брой кръстцови прешлена, които са срастнати. Това е една от най-проблемните зони, защото там пада най-голямото натоварване на човешкото тяло. При жените огромните гръдни мускули в много от случаите допринасят за изкривяването на гръбначния стълб и в частност кръстцовата кост.

Опашните прешлени са от 3 до 5 на брой и след 15 годишна възраст те се срастват напълно и образуват опашната кост такава каквато е. Според документални материали за еволюцията, опашната кост при хората е недоразвита. В процеса на еволюция тя е прекъснала своето развитие. При хората са развити много други места и органи, затова ролята на опашната кост е редуцирана.