Оказване на първа помощ при отравяне с пестициди

При отравяне с пестициди е необходимо да се знаят всички необходими мерки за оказване на бърза медицинска помощ. От познаването на химичната природа на препаратите, механизма на борба на действие и признаците на отравяне зависят успешната борба с отравянето и добрият ѝ изход.

Още при поява на първите признаци на отравяне със селскостопански препарат пострадалият веднага се изнася от обгазеното помещение, ако се намира в сграда, или от опасната зона, като му се осигурява широк достъп на въздух и даване на кислород. Работните дрехи се свваляет, замърсените се прибират за по-нататъшна обработка. По този начин се дава възможност на пострадалия да диша по-свободно и се премахва вероятността от допълнително отравяне чрез попадане на препарати от замърсеното облекло.

Попадналите върху кожата препарати веднага се прибират с марлен тампон или памук, натопен в 1-3% разтвор на натриев бикарбонат (сода за хляб), след което мястото се измива обилно със студена вода. При по-голямо и обширно замърсяване може дасе изкъпе цялото тяло.

Ако отровата попадне през устата, веднага се предизвиква повръщане.

При тежки случаи може да се направи и изкуствено дишане на пострадалия. Смята се за подходящо при такив случаи прилагането на изкуствено дишане от типа "уста в уста". Понякога - според сучая - се прави и масаж на сърцето. При влошаване на състоянието и особено при по-тежко отравяне винаги се търси специализирана медицинска помощ.

За оказване на долекарска помощ ще посочим схема, която е съобразена с основните изисквания и е извлечена от официални инструкции.

При отравяне през устата с фосфорорганични съединения (ФОС) стомахът се промива бързо с вода и медицински въглен. Дава се и очистително: 1-2 супени лъжици магнезиев сулфат или 50 до 100 грама течен парафин. Освен това може да се направи 1-2 ампули атропин подкожно или мускулно. При поява на гърчове се дават бромурал или луминал.

При отравяне през устата с хлорорганични препарати се дават медицински въглен, 1-2 супени лъжици магнезиев сулфат или 50-100 грама течен парафин. Забранено е да се дава рициново масло.

Ако препаратът е попаднал върху незащитена кожа, тя се почиства и измива с 2-3% разтвор на калиев хиперманганат или с 2-3% разтвор на натриев бикарбонат.

При отравяне с карбамати се правят инжекции с атропин и се оказва специализирана медицинска помощ.

Отравянето с дитиокарбамати налага също да се действа бързо, като на пострадалия се дават да пие 5% разтвор на натриев бикарбонат, медицински въглен и 1-2 супени лъжици английска сол. Забранено е даването на рициново масло.

При отравяне с живачни препарати през устата веднага се прави промивка на стомаха с противоотровата "метален антидот" или с медицински въглен. Освен това се търси спешно медицинска помощ.

Както посочихме, отравянето с препарати от рода на нитро-съединенията протича твърде бързо. Особено опасно е отравянето съ селинон. При такова отравяне през устата се прави бърза промивка на стомаха с 5% разтвор на натриев бикарбонат. Освен това се дават медицински въглен и очистително, например 1-2 супени лъжици английска сол. Търи се и спешна медицинска помощ.

При отравяне през устата с препарати от растителен произход - предимно никотин и анабазин, се препоръчва приемане на 1-3 % разтвор на танин и медицински въглен.

При отравяне с препарати на синилната киселина се налага бърза промивка на стомаха с 300 грама бледорозов разтвор на калиев хиперманганат или 5% разтвор на натриев хипосулфит. При такива случаи се приема и медицински въглен. Търси се веднага бърза медицинска помощ.

При отравяне през устата с медни препарати се прави промивка на стомаха с бледорозов разтвор на калиев хиперманганат или 0.6 грама калиев фероцианат, разтворен във вода. Приема се още яйчен белтък и очистително - 1-2 супени лъжици английска сол.

Понякога в практиката могат да се случат и отравяния с кумаринови препарати. Отравянето с тях през устата налага пострадалият веднага да вземе вититамин К и витамин C. Поради опасност от тежки кръвоизливи се изисква специализирана медицинска помощ.

При отравяне с цинков фосфид през устата се прави промивка на стомаха с бледорозов разтвор на калиев хиперманганат или с 1% разтвор на меден сулфат. Пострадалият получава 1-2 супени лъжици английска сил. Забранено е даването на растителни масла или мляко.

При отравяне с препарати от други химични групи освен предприемането на някои от посочените мерки най-подходящо е да се потърси специализирана медицинска помощ.