Да се измери една физична величина означава тя да се сравни по определен начин с еднородна на нея постоянна величина, приета за единица.

Измерванията са преки, когато изследваната физична величина се определя чрез непосредствено отчитане от измерителния уред и косвени, когато тя се намира въз основа на известна зависимост между нея и пряко измервани величини.

Грешки при измерванията

Всяко измерване се извършва с някаква точност. Не е възможно да се получи абсолютно точната, истинската стойност, получава се само приблизителната ѝ стойност, съдържаща винаги някаква грешка.

Под точност на дадено измерване се разбира най-малката част от измерителната единица, до която може да се извърши измерването. Степента на точност на едно измерване зависи от използваните уреди и методи на измерването. Задачата на едно измерване е не само да се намери приблизителната стойност на измерваната величина, но и да се направи оценка на допуснатата грешка при измерването.

Грешка на една величина се нарича разликата между точната (истинската) и измерената стойност.

Грубите грешки представляват неоправдано големи отклонения от истинската стойност на измерваната величина.

Систематичните грешки запазват големината и знака си в серията от измервания или се изменят по определен начин. Разделят се на инструментални (според направата и градуировката на уредите) и според използваните приблизителни формули.

Случайни грешки се наричат грешките, които се променят по големина и знак при всяко следващо измерване. Появяването им не може да се прогнозира. Препоръчват се многократни измервания.