Трептения, или трептеливи движения се наричат движения или изменения на състоянието на телата, характеризиращи се с една или друга степен на повтаряемост във времето.

Според механичната си същност биват:

  • Механични - трептения на тяло, закачено на пружина; трептения на струна, на махало и други;
  • Електрични - трептения на електричното поле на кондензатора;
  • Магнитни - трептения на магнитното поле на бобината н трептящ кръг.

Ако стойностите на физичните величини, изменящи се в процеса на трептене се повтарят през равни интервали от време, трептенията са периодични.

Период Т на трептенията се нарича най-малкият интервал от време, през който се повтарят всички величини, характеризиращи трептеливото движение.

Броят на трептенията за единица време се нарича честота.

Хармонични трептения

АКо една сила зависи линейно от отместването x на тялото от някакво положение и има посока към това положение, тя се нарича хармонична сила. Поради това, че връща тялото към изходното положение, хармоничната сила се нарича още и възвръщаща. Движението на тялото под действието на хармонична сила се нарича хармонично движение.

Уравнението на всяко хармонично трептеливо движение може да бъде разгледано като уравнение на проекцията върху някаква ос на радиус-вектор с големина, равна на амплитудата на хармоничното трептене.

Теорема на Фурие

Всяка периодична функция, колкото и сложен характер да има, може да се представи като сума от прости хармонични трептения. Съставянето на сложни периодични функции чрез набор от прости хармонични функции се нарича Фурие синтез. Обратната задача - намирането на прости хармонични съставни компоненти на сложните периодични функции - Фурие (хармоничен) анализ.

Ако трептенията се извършват в две взаимноперпендикулярни направления се получават сложни криви, наречени фигури на Лисажу.

Затихващи и принудени трептения

Трептенията с намаляваща във времето амплитуда се наричат затихващи. Свободните трептения на една свободно трептяща система са затихващи. Времето,  за което амплитудата на затихващото трептене намалява е-пъти (е=2,72 - Неперово число) се нарича време за релаксация.

Логаритмичен декремент на затихване се нарича величината, равна на логаритъма на отношението на две последователни амплитуди на затихващото трептение.