Химични препарати на бъдещето

Редицата недостатъци, които имат химичните средства, употребявани в селското стопанство, медицината и ветеринарията, доведоха до усилено търсене на нови препарати, които да имат същия изтребителен ефект спрямо вредителите и болестите, но същевременно да са безопасни за хората и животните и да не замърсяват околната среда с остатъчни количеств. Такива се оказаха биологичните препарати. Те имат микробен произход и се състоят от бактерии, гъбички и антибиотици. В световен мащаб се разработват и внедряват нови биологични препарати и методи за борба с болестите и неприятелите по растенията. В селското стопанство се въвеждат биологичните препарати боверин, еднобактерин, дендробацилин, полимицин, актидон и други. Но освен многото положителни качества, които притежават биологичните препарати, те имат и редица недостатъци, неприсъщи на пестицидите. По тези причини прилагането им в практиката трябва да става само при точно спазване на необходимите хигиенни изисквания, обусловени от по-особения характер и качества на биологичните средства. При неспазване на правилата за работа те причиняват свръхчувствителност (алергия), отравяне, заболяване, смущавт естествената микрофлора на организма и други. Така много специалисти са открили, че боверинът, който се получава от гъбичката Boveria bassiana, и то предимно от спорите ѝ, които са в състояние да отделят токсични вещества, предизвиква възпаление на лигавицата на очите и болести като бронхиална астма и възпаление на кожата. Данни за такива болести изнасят А. Бочарова и А. Соловеева. Те са намерили, че най-често спорите от препарата боверин попадат в организма по дихателен път или полепват по кожата и откритите лигавици на тялото по време на работа.

Много интересни са изследванията на Е. Мелникова и нейните сътрудници върху тези проблеми. Те са наблюдавали болестни изменения у бели плъхове и бели мишки, които са получили пез устата ендобактерин и дендробацилин. У подобитните животни е била нарушена функцията на стомашно-чревния път.

Понастоящем все повече се въвеждат в употреба антибиотиците за борба с болестите и неприятелите по растенията. Прилагат се препаратите пеницилин, стрептомицин, леворин, окси и хлортетрациклин, актидон, антимицин и други. Характерно за тях е, че те унищожават широк кръг от вредни микроби и гъбички по растенията и животните. Техният ефект е бърз и твърде изразителен. Необходимо е да се знаят и някои странични явления, които не са в състояние да предизвикат. Така те имат и изразена отровност. Ако се сравнят с другите препарати от химическо естество, те се отнасят към средно отровните средства. Някои от тях се натрупват за дълго време в организма.

Учени от различни страни непрекъснато съобщават за странични явления у работници, които са мали продължителен доег с антибиотици и не са спазвали хигиенните правила по време на работа. Били са отбелязани стомашно-чревни разстройства, смущения във функцията на черния дроб и други. При други случаи са били открити свръхчувствителност и добре изразени алергични реацкии.

Това налага при работа с тях да се носи специално работно облекло и да се използват лични предпазни средства.

Независимо от редицата недостатъци на биологичните препарати техните многобройни положителни качества, които по своята значимост надвишават и пестицидите, ги правят едни от най-търсените перспективни средства - препарати на бъдещето.

У нас сега усилено се работи за широкото им внедряване в селскостопанската практика за сметка на други, отровни.