C2H5OH - антифриз, етилов алкохол

Това са незамръзващи при ниски температури водни разтвори, които се употребяват в съоръжения, където е необходимо дълбоко охлаждане, както и за охлаждане на двигатели при зимни условия. За тяхното приготвяне се използват както неорганични вещества (NH4Cl, NaCl, CaCl2, MgCl2, K2CO3 и други), така и органични вещества (C2H5OH, C3H5(OH)3, C2H4(OH)2 и други). Засега най-широка употреба намират етиленгликоловите антифризи за охлаждане на автомобилни, тракторни и други двигатели. В зависимост от отношението вода-етиленгликол се получават антифризи с температура на замръзване от 0 градуса по Целзий до -75 градуса по Целзий. Най-често се използват процентите 52 и 66 етиленгликол, които "замръзват" съответно при -40 градуса по Целзий и -60 градуса по Целзий. Чистият етиленгликол (C2H4(OH)2) замръзва при -13,2 градуса по Целзий, докато водата при 0 градуса по Целзий. Защото тези две течни системи в смес не кристализират дори към -60 градуса по Целзий. Обяснението излиза извън рамките на курса. Тъй като етиленгликоловите антифризи имат и леко корозионно действие, към тях се прибавят известно количество натриев фосфат, както и декстрин.

В практиката много често се използват антифризи върху основата на неорганични вещества, особено NaCl & CaCl2. Отрицателните свойства на тези антифризи е, че те ускоряват корозията на металите, при разливане кристализират и прочие. С натриевия хлорид може да се приготвят разтвори, които не замръзват до около -20 градуса по Целзий в CaCl2 до около -55 градуса по Целзий.

В тясна връзка с антифризите стоят и т.нар. охлаждащи смеси, изготвяни от лед и сняг и кристална сол, взети в определено масово отношение. Ако се смесят 30,4 грама NaCl и 100 грама лед, получава се -21,2 градуса по Целзий; 42,2 грама CaCl2 и 100 грама лед -55 градуса по Целзий; 41,6 грама NH4NO3+41,6 грама NaCl и 100 грама лед, получава се -40 грама по Целзий и прочие.