Кой е най-големият проблем на новостартиращите организации? Разпознаваемостта, разбира се! Може да сте най-добрият в онова, което вършите, но ако никой не знае за вашите продукти или услуги, сте обречени на трудности в придобиването на клиенти.

За щастие, има начин това да се преодолее, стига да знаете какво правите, и то с помощта на инструментариума на Google Ads, Facebook Ads, SEO, съдържание, определени технически неща по вашия уебсайт, анализ на конкуренция и други!

Все пак, понеже не всички сме маркетолози, не е нужно да задълбаваме тук в абстрактни неща. Хващаме се заедно за хорото и ще обходим някои ключови моменти, така както ги виждам аз, и тъй както бих подходил аз.  

 

За автора на материала

Казвам се Кирил Йовев (Кико) и вече над 10 години работя по различни онлайн проекти. През годините натрупах опит като уеб дизайнер, а по-късно – като маркетолог.

Имал съм привилегията да разраствам и консултирам както малки фирми, така и корпорации, да помагам по местни и международни кампании, участвайте в разнообразни проекти от всякакъв характер!

Основател съм на маркетингова фирма – webselo.com, в която имам удоволствието да подпомагам растежа на фирмените ни клиенти, и редом с колегите програмисти и дизайнери, и копирайтъри – да подпомагаме с пълна корпоративна идентичност и завършени онлайн решения!


Webselo.com logo

Снимка на автора.

Кирил Йовев, уебсело.ком

 

Защо има смисъл да приложите написаното по-долу?

Тъй като всеки ден помагаме на различни фирми в решаването на различни маркетингови проблеми – от позициониране до съдържание, от технически аспекти до дизайн, от дългосрочна стратегия до банални ежедневни неща, натрупахме огромен опит, като тук ще изведем ключовите моменти.  

Всички съвети са практически и насочени към българския пазар!  

 

Развитие на нашия онлайн бизнес в 10 точки

  1. Защо логото е първата точка ли? Нека зададем въпроса по друг начин – кое формира идентичността на всеки бизнес? Разбира се, това са неговите ценности, мисията на бизнеса, посоката му, хората и цветовите схеми, които се ползват, тонът, с който бизнесът комуникира своите продукти или услуги.

    Защо логото е първата точка ли? Нека зададем въпроса по друг начин – кое формира идентичността на всеки бизнес? Разбира се, това са неговите ценности, мисията на бизнеса, посоката му, хората и цветовите схеми, които се ползват, тонът, с който бизнесът комуникира своите продукти или услуги. 


    Огромна част от всичко това се съдържа в лого знака. Като първа стъпка, твърде важна, за да бъде пренебрегната и оставена за по-късен етап – направете си лого!


    Впрочем, препоръчвам ви да се спрете на лого с вариант за брандбук, тъй като брандбукът съдържа пълната фирмена идентичност – векторно лого, цветова схема и описание на цветовете, описание на начините, по които се работи с логото и бранда, и др.


    От логото тръгва всичко всичко останало!


  2. Планирайте и направете вашия нов уебсайт! В случай че нямате умения по правене на сайтове, консултирайте се с професионалисти, които могат да ви помогнат!

    web design by webselo.com

    Ето тук се напасва идеално и точка едно, защото по цветовата схема, форми и послание в логото ще бъде формирана и идентичността на уебсайта.


    Сайтът ви следва да отговаря на някои технически изисквания: семантичен html код, мобилна версия, лесен за ползване, бърз, SSL сертификат, висока сигурност, GDPR съвместимост, тракер за посетителите в сайта (например Гугъл Аналитикс), конверсионни кодове от Адуърдс и Фейсбук, Гугъл конзола, SiteMap, AMP и други.

    Ако не сте наясно с някоя абревиатура, потърсете я в търсачката – има предостатъчно материали по тези теми, а пък и би следвало професионалистите, които сте избрали, особено ако е маркетингова агенция, да са наясно с тях. В случай че не са наясно – потърсете друга фирма, която да Ви помогне.!


  3. Когато сайтът бъде готов – ако бизнесът е местен, създайте му профил в Google Business и го регистрирайте в 4-5 силни уебсайта тип “Бизнес директории”. 


    Създаването на профил в Гугъл Бизнес ще ви позволи да присъствате в Гугъл Карти, както и в резултатите от търсенията на местно ниво, ето така:


    digital marketing and seo by webselo

    , а също и така:

    Изработка на сайт в Благоевград, уеб дизайн в Благоевград, интернет реклама в Благоевград
  4. Напишете няколко статии, отново 4-5 биха Ви били достатъчни, и ги публикувайте в местни медии – не е нужно да са големи, важното е да са “живи” сайтове и да влизат истински хора там. Важно е сайтовете да са с достатъчен авторитет, за да получите все пак полза от публикациите, тъй като освен че трябва да ги напишете, трябва и да ги платите.


  5. Поддръжка на фейсбук страница и фейсбук маркетинг

    Създайте Фейсбук страница за Вашия бизнес – първо, защото е безплатно, и по-важно – хората, Вашите потенциални клиенти, без значение дали са други фирми или физически лица, са там. В случай че предлагате емоционални продукти или насочени предимно към жени – обмислете присъствие в Инстаграм. 


  6. Създайте ЛинкедИн профил – особено ако предлагате продуктите или услугите си на други бизнеси! Но дори това да не е така, регистрацията там ще Ви даде едно солидно присъствие, което със сигурност ще усетите на даден етап.


  7. Създайте YouTube профил – комуникацията онлайн става предимно визуална и с видеа – потребителите консумират все повече видео съдържание.

    Предимство на Ютюб е, че можете да вграждате видеата и в други сайтове, например в блога си. Веднъж създадени, вграждайте тези клипове в статиите си във фирмения си блог, защото така ще постигнете няколко важни ефекта:


     

    - Ще ангажирате повече аудиторията.

     

    - Някои хора ще гледат видеата, а това ще удължи престоя им в сайта.

  8. Създайте Блог в сайта си и го развивайте с качествено съдържание! ВНИМАНИЕ! Може би най-ценният ресурс в наши дни е вниманието, да ви забележат – затова, развивайте го с качествено образователно съдържание – тази статия, например, е тъкмо такава. 


    Целта ѝ е едновременно да даде стойност на читателя, да ни позиционира като експерти в маркетирането на проекти и да привлече посетители от търсачката – както за нашите приятели от кантората на г-жа Димитрова, така и към нашия сайт webselo.com – все хубави неща, нали?


  9. Създайте партньорство с фирма, с която допълвате дейностите си. Например, ако ще ремонтирате автомобили, помислете за двупосочно партньорство с организация, извършваща нещо, което вие не предлагате. 


    Сещам се за пример от моя квартал, където един господин се занимава с електрониката по автомобилите като си партнира с друга фирма, която е гумаджийница. Тези две организации взаимно си пращат клиенти и процъфтяват от това – нали е чудесно?


  10. Създавайте ВСЕКИ ДЕН новини около бизнеса! Пишете съдържание, правете видеа, контактувайте с нови клиенти, давайте стойност – БЪДЕТЕ МНОГО ДЕЙНИ и това ще ви донесе само ползи, с една много важна уговорка – давайте ПОЛЕЗНОСТ!


  11. Благодаря ви!
 За мен, Кико от webselo.com, беше привилегия да напиша тази статия. 
Следвайте препоръките в нея, за да получите по-високи резултати в маркетирането на вашия онлайн бизнес. А пък при въпроси или професионална подкрепа в сферите на онлайн маркетинга, лого дизайна, създаването на съдържание или уеб дизайна – моля обърнете се към нас на 0898 623 062 или office маймунка webselo.com

До нови срещи!