Сърдечно-съдовата система е от съществено значение за здравето на човека. Установяването на сърдечни увреждания дава възможност за адекватно и незабавно започване на лечение. 

Кръвните изследвания спомагат за поставянето на точна диагноза на заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове.

Резултатите от лабораторните изследвания се влияят от различни фактори, като възраст, пол и моментно приемане на медикаменти.

Спешни състояния, като миокарден инфаркт или исхемична болест на сърцето, се установяват чрез лабораторни изследвания на сърцето.

Прочетете още и за: Можем ли да пием кафе преди кръвни изследвания?

Видове кръвни изследвания за сърце

При проблеми със сърдечно-съдовата система се провеждат пълна кръвна картина и кръвни изследвания на липиди, които дават ясна представа за здравословното състояние.

Резултата от стойностите на холестерола и триглицеридите показват има ли риск от развитие на атеросклероза и образуване на кръвни тромби.

Изследвания на холестерол с всичките му разновидности LDL, HDL, както и VLDL- холестерол за важни за диагностициране на различни заболявания включително и  заболявания на сърцето.

Изследването на кръвната захар и пълна кръвна картина спомагат за установяване на заболявания, като диабет и др., които могат да допринесат за сърдечен проблем.

Информативната стойност на кръвните изследвания за функцията на сърдечно-съдовата система е от голямо значение и има съществена роля за поставянето на диагноза.

Лабораторното изследване на кръвта, освен че има своята неизменна роля за диагностициране на сърдечно заболяване и контролиране на болестта, също така има значение и при спешните и хронични болести.

Кръвните изследвания отчитат показатели, отразяващи здравето на сърцето. Високите нива на “лош” холестерол в кръвта могат да бъдат знак за повишен риск от сърдечен удар или друго сърдечно заболяване.

Твърде много LDL- холестерол в кръвта води до натрупване на плака по стените на артериите и затруднява притока на кръв.

Отлаганията на плаката понякога се разкъсват и водят до големи проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Нивото на LDL- холестерол трябва да бъде по-малко от 3,4mmol/L.

При страдащи от диабет или анамнеза за сърдечен удар, желаните нива на LDL- холестерол са под 2,6 mmol/L, докато при хора с висок риск от сърдечни пристъпи, препоръчителното ниво на LDL е под 1,8 mmol/L.

При диагностициране на диабет е важно страдащите редовно да правят кръвни изследвания, за предпазване от усложнения.

HDL- холестерол поддържа артериите отворени и кръвта тече по-свободно. За жените нивото на LDL-холестерол трябва да бъде над 1,3 mmol/L, докато при мъжете нивото на LDL-холестерол 1,0mmol/L.Триглицеридите са друг вид липиди в кръвта.

Високите нива на триглицериди могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Нивото на триглицеридите трябва да бъде по-малко от 1,7mmol/L.

За да  бъдат лекувани успешно сърдечните и др. хронични заболявания е важно да се диагностицират навреме. Често, високото кръвно се пренебрегва, но дори и да няма видими причини, добре е с напредване на възрастта да се следи по-често.

Причината за високото кръвно може да е спонтанна или в резултат на друго заболяване, но не трябва да се забравя, че започнала веднъж продължава до края на живота.

Промяната на начина на живот е задължителна, която е довела до това състояние. Когато са налице следните симптоми, като гадене, замайване, повръщане, затруднено дишане или кръвотечение от носа е наложително да се направят кардиологични изследвания.

При подобни и други неразположения, не отлагайте, направете консултация с добър кардиолог - д-р Камен Каменов, за да запазите сърцето си здраво и предпазите от бъдещи усложнения.

Ограничаване до минимум консумацията на мазни и солени храни при сърдечни и др. хронични заболявания е задължителна. Добре е да се спре консумацията на тестени и сладки изделия, и да се спазва здравословен начин на живот, което включва пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, риба, обезмаслени млечни продукти, ядки и др.

Ежедневните разходки сред природата и спорта ще спомогнат за общото здравословно състояние.

При болки в гърдите, замайване, неравномерен пулс, трудно дишане и др. неразположения нуждата от сърдечен преглед е неотложна.

Заповядайте в кардиологичен център в София - МЦ ,,Орто Пункт”, за да се консултирате д-р Камен Каменов - специалист с дългогодишна практика, за това говорят добрите отзиви и мнения на пациентите.

Очакваме Ви! Благодарим за възможността за гостуваме със статия.