Най-високият водопад в Европа - Анхел, намиращ се във Венецуела

Водопадът Анхел се намира в континента Южна Америка или по-точно държавата Венецуела. Името на водопада буквално означава „падане от най-висока точка“. Това е и най-високият водопад в света с височина от 979 м и скалисти площадки за скокове от 807 м. Водопадът пада от ръба на планината Ауянтепуи намираща се в националния парк Канайма. Той е в списъка на ЮНЕСКО за защитени обекти, които спадат към световното културно наследство. От юни до декември водопадът Анхел е в силата си, през останалото време се разсейва и слива с мъглата. Основен водоизточник е река Гауя, която се влива в река Чурун, приток на река Карао.

Откъде произлиза името му?

Името Анхел идва от американския авиатор Джими Ейнджъл, който е бил първият човек летял над водопада в средата на 20-ти век. Прахът на загиналия авиатор е разпръсната над водопада на 2 юли 1960 г. През 2009 г. президентът на страната Уго Чавес обявява намерението си за промяна на наименованието на местността Керепакупай Вена, което на местния език означава „най-дълбокият водопад“. Той смята решението си за правилно, защото мястото се знае от хора, много преди авиаторът Джими Ейнджъл да премине през тази местност. Чавес твърди, че това тяхно културно богатство трябва да има собствено име. Все пак водопадът в цял свят се знае като „Анхел“.

Водопадът е една от най-посещаваните туристически дестинации, които Венецуела предлага. Достигането до него, обаче си е цяло пътешествие. Водопадът представлява цяла система от по-малки водопади, които се намират в изолирана джунгла. Нужен е поход по реката за достигане на водопада, това най-често се случва след юни месец, когато нивото на водата се покачи. Между декември и март е сухия период, в който достигането по река е невъзможно. Филмовата компания „Дисни“ е вдъхновена от мястото и го показва в анимиран вариант в част от филмчетата си.