Ла Плата: общият естуар

Ла Плата - така се нарича общият естуар на две реки, а именно Парана и Уругвай, с помощта на който се вливат в Атлантическия океан. С приблизителна дължина от 290 км, река Ла Плата малко по малко започва да се разширява от точката, където двете реки се превръщат в едно цяло. Именна на това място широчината на общия естуар става около 48 км.

При оттичането си в Атлантическия океан, Ла Плата достига забележителните 220 км широчина, с което се превръща в най-широкия естуар на планетата. Ла Плата още служи като естествена граница между две държави, а именно Аржентина и едноименната на реката Уругвай като столиците и на двете биват точно разположени на бреговете ѝ.

Говорейки за общия водосборен басейн на реката, която влиза в ролята си на общ естуар, може спокойно да се каже, че именно той включва приблизително 1/5 от общата територия на Южна Америка. Освен това, той се счита за един от най-големите водосборни басейни въобще. 

Единствен воден от този на Амазонка, определен за най-обширният басейн на Земята, този на река Ла Плата обхваща още области от южните и централни части на държави като Бразилия, Уругвай, Боливия, Пагагвай, както и Северна Аржентина.

Ла Плата е още известна като Rio de la Plata, което в буквален превод означава "сребърна река". Ако трябва да се обърнем за помощ към историята в търсенето си на причините за това интересно наименование на реката, то всичко сочи за това, че няколко испански завоеватели биват именно кръщелниците на Ла Плата. 

Според редица източници, причината за това днес Ла Плата да се казва по този начин се свързва с това, че на спасителите се корабокрушенци, взели участие в екпедицията на Хуан де Солис, са били раздавани различни дарове от сребро.

Настрана от това, към днешна дата Ла Плата, или просто "сребърната река", представлява място, изобилстващо от животински видове като костенурки, делфини и така нататък.