Прогестерон

Прогестеронът е хормон, който спада към клас прогестогени. Този стероиден хормон участва в ембриогенезата, менструалния цикъл, както и при бременността. Разликата между прогестогените и прогестините се изразява в това, че вторите са синтетично получени прогестогени.

 

Прогестеронът се среща в мозъкът, половите жлези, плацентата по време на бременност и в надбъбречните жлези. Прогестеронът е много важен при родилките, защото основната му дейност е да подготви приемането на зародиша, чрез лигавицата на матката. Чрез прогестеронът също така се поддържа нормалния процес на раждане. В яйчниците се произвеждат прогестерон и естроген. В материала за тестостерона описахме как точно става зараждането на естрогена. Прогесторен в малки количества се открива в тестисите и надбъбречните жлези.

Функциите на прогестеронът са свързани с цялостната регулация на естрогените и тестостерона, както и на надбъбречните хормони, които от своя страна регулират стресовите реакции, кръвното налягане и други. Естрогените преобладават през първата половина на месечния цикът при жените, но по време на овулацията се повишава нивото на прогестерон и той преобладава като фактор. При липса на оплождане, хипофизата е тази, която изпраща сигнали към яйчниците за стопиране процеса на производство на прогестерон и след 48 часа настъпва менструацията. Прогестеронът е хормонът, който спира контракциите при оплождане. Прогестеронът действа като успокоително за лигавицата на матката, тя става мека и по този оплодената яйцеклетка се прикрепя по-лесно. Така прогестеронът съпътства целия процес на бременност до момента, в който плодът се изражда. Прогестеронът покачва температурата, коята показва, че овулацията е настъпила. След това тази температура се поддържа през цялото време, именно то прогестерона.

Какво друго трябва да знаем за прогестеронът

Хормоните прогестерон и естроген са тези, които са като барометър за състоянието на една жена и нейните оплаквания. Хормоналният дисбаланс в една жена може да засегне цялостната женска структура и органи. Най-честите оплаквания, които се появяват при жените са свързани с главоболие, задържане на вода, подути стъпала, умора, раздразнителност, болки в гърдите и други.

Прогестеронът е много полезен за женското тяло, особено по време на бременност, защото предпазва утробата и помага тя да узрее. Така не се създава излишна тъкан и се предотвратява задържането на вода и течности. Прогестеронът също така подобрява нивата на щитовидните хормони, ускорява метаболизма, предотвратява появата на рак на гърдата и матката и също така увеличава либидото, което води до по-голямо сексуално влечение. Освен това прогестеронът образува нова костна тъкан, която помага за предотвратяване на остеопорозата, която е характерна болест при жените. Много от тях стадата от коварната гостенка, която засяга костната структура и жените в менопауза започват да губят от костната си плътност, поради загубата на естроген. Също така се предотвратява растежът на гръдната тъкан, което предотвратява други заболявания като фиброцистит. Прогестеронът е и хормонът, който може да формира мъжки черти у женското характер. Нивата се определят според това дали овулацията ще се случи непосредствено след менструацията.