Тестостерон 3D

Тестостеронът е човешки полов хормон, който се секретира в мъжките тестиси и женските яйцеклетки. Малки количества могат да се секретират и от надбъбречните жлези. Основната му роля е на главен мъжки полов хормон. Много мъже трениращи във фитнес залите го използват като анаболитен стероид.

 

При мъжете хормонът се произвежда в много по-големи количества, отколкото при жените. Така при мъжете се оформят тяхните външни черти и белези. Случва се в спортовете да не може да различите дали дадения индивид е жена или мъж, в много от случаите това са жени, но използвайки тестостерона като анаболитен стероид са прекалили с него и са се получили нежелани странични ефекти. Така жените започват да придобиват по-груби черти на лицето и тялото, характерни повече за мъжете. Жените са по-чувствителни към хормона, но мъжете произвеждат с до 50 пъти повече от него. Тестостеронът спомага за следните неща:

  • Добро физическо състояние;
  • Сексуална активност;
  • Правилна регулация на плодовитостта;
  • Увеличаване на енергията;
  • Производство на еритроцити;
  • Защита от остеопороза;
  • Либидо и трупане на мускулна маса.

С повишаването на възрастта и нивата на тестостерона в тялото намаляват. Трябва да се следи за рязко понижаване на нивата на тестостерона, защото това можеда доведе до сериозни физически проблеми при мъжете. Тестостеронът под формата на анаболитен стероид е много опасен не само за жените, но и за мъжете. Таблетките при жените, които повишават нивата на естроген в тялото крият сериозен риск от поява на рак на гърдата. При мъжете се появява акне, рак на простата, безплодие и други.

Други проблеми, които могат да се появят загуба на мускулна маса, загуба на костна плътност, намаляване на физическата издръжливост и потентност.

Какво още трябва да знаем за тестостерона

Въпреки по-голямото производство на тестостерон при мъжете, трябва да се знае, че жените отделят от 2 до 3 пъти повече естроген, който им помага за развитието и защита на костната структура. Затова често жените страдат от остеопороза поради намаляването на костната плътност със спирането на притока на естроген при менопауза. Естрогенът се формира след като първоначално яйчниците произвеждат тестостерон, който в последствие чрез ензима ароматаза се превръща в естроген. И при двата пола механизмът на превръщане е един и същи.

Друг любопитен факт е този, че количеството тестостерон намалява лека полека с увеличаването на възрастта. Това е така, защото в кръвта се появява белтъчина свързваща половите хормони и по този начин тестостеронът намалява. Това е така нареченият мъжки климакс. Този процес може да бъде спрян, но трябва буквално да сте монах, защото това изисква прекалено много лишения, които един стандартен български мъж не може да спазва. Не трябва да се пуши, не трябва да се пие, не трябва да качвате рязко килограми, почти непостижимо за българските стандарти на живот. Най-важното, което трябва да се знае за тестостеронът е, че той нормализира границите на кръвното налягане и Ви предпазва от инсулт.