Боб, фасул (Phaseolus vulgaris)

Бобът е едногодишно тревисто растение с разклонено увивно стъбло, високо до два метра. Листата са триделни, с яйцевидни дялове, грапави, покрити с лепкави власинки. Цветовете са бели или розово-виолетови, събрани в гроздовидни съцветия, с петлистна сраснала чашка, петлистно нерпавилно венче и 10 тичинки. Плодът е гола увиснала шушулка с бъбрековидни бели семена. Използва се предимно ниският боб.

 

Разпространение. Отечеството на фасула е Южна Америка. У нас се култивира в цялата страна.

Дрога. Плодовите шушулки на боба – I. egumina Phaseoli Събират се сухите бобови шушулки след узряването на семената. Сушат се на слънце през август – септември. Изсушената билка е с бледожълт цвят, без миризма и със слабо сладникав вкус. Опакова се в бали. Трябва да се пази в сухи, проветриви помещения.

Химичен състав. Дрогата съдържа тригонелин (бетаин), аминокиселините артигин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин, белтъчни вещества (в много малки количества), силициева киселина, калий, фосфорна киселина, витамин C, 45-50% хемицелулоза, както и фитохемаглутинин.

Действие и приложение. Вайсман и Ямполская (1949) са наблюдавали експериментално върху опитни животни понижаване на кръвната захар с 26-30% след инжектиране на течен екстракт от дрогата. Според Хоппе (1977) поради съдържанието на инсулиноподобното вещество аргинин извлеци от дрогата намаляват значително нивото на кръвната захар при диабет (при започване на лечението трябва да се следи нивото на захарта в кръвта и урината, тъй като не при всички форми на диабет се постига лечебен ефект). Дрогата има и подчертано диуретично действие – използва се при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, както и при сърдечна недостатъчност, които са придружени с поява на отоци.

Бобените шушулки влизат в състава на сборове, препоръчвани за лечение на подагра, ревматизъм, бъбречнокаменна болест и цистит.

Начин на приложение. Дрогата се прилага под форма на отвара. Две супени лъжици бобени шушулки се заливат със 700 грама кипяща вода и се варят 15 минути. Извлекът се оставя да изстине в продължение на един час, прецежда се и от него се приема три пъти дневно по 180 грама след ядене.