Една от 131 териториални области в Италия

Административна област в Средна Италия (провинция Л'Акуила, ПЕскара, Киети и Терамо). Това е един от 131 региона в Италия. Площта, на която се разпростира е 15 191 квадратни километра. Това включва областите Абруцо и Молизе, които оформят целия регион. Молизе е обособен като отделен регион, през 27 декември 1963 г., но след това е включен в общия план на територията. Още в древни времена областта Абруцо е била разделена на две части. Те са се наричали "Ultra flumine Piscaria" и "Citra flumine Piscaria". Реката Атерно-Пескара се явява като естествена територия разделяща областта Абруцо. Разделението на две отделни провинции е траяло няколко века. С реформите на Наполеон Абруцо отново бива разделен на две отделни области през 19 в. Терамо и Акуила са избрани за столици на двете области.

 

Развитието на Молизе

Територията на Молизе придобива популярност по време царуването на цар Фридрих II, който формира една единствена област заедно с Терра ди Лаворо. С разделянето на Кралство Сицилия на две отделни държавни образувания Кралство Тринакрия и Кралство Неапол, Молизе започва да се разглежда като отделна територия, въпреки че все още нямам получена своя административна автономия. Чак през далечната 1806 г. Молизе вече не е част от Терра Ди Лаворо и получава своята автономия. През годините в Италия се водят постоянни и непрестанни войни за територии. Именно поради този факт, се получава това постоянно препразпределение на териториите.

Населението на административната област Абруци Е Молизе е около 1,7 милиона жители. Италианците са преобладващи, но също така тук се срещат още фламандци и немци.

Релефът е планински, а климатът е преходносредиземноморски. Отглеждат се пшеница, царевица, бобови култури, захарно цвекло и картофи. Развити са лозарството и животновъдството. На река Пескара има хидроелектроцентрали. Добива се боксит и е развита алуминиевата промишленост, развити са електрическа, химическа и захарна промишленост. Именно река Пескара е един от важните двигатели на цялата икономическа сила на региона.